O kawie

Jak wybrać najlepszą kawę?
Zastanawiasz się czasem jak wybrać najlepszą kawę? Mamy dla Ciebie ściągawkę, dzięki której bez problemu wybierzesz odpowiedni produkt dla siebie. Zastanawiasz się czasem jak wybrać najlepszą kawę? Mamy dla Ciebie ściągawkę, dzięki której bez problemu wybierzesz odpowiedni produkt dla siebie.
Czytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Kawiarka to jedno z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy. Trudno się dziwić - jest prosta w użytkowaniu, raczej nie wymaga dodatkowych narzędzi, takich jak waga czy termometr, a kawa może wyjść w niej naprawdę smaczna. Jednak żeby tak się stało (i żeby nikt przypadkiem nie ucierpiał -  o tym później!), warto zastosować się do kilku podstawowych zasad, dzięki którym wyczarujemy naprawdę smaczny napój. 
 
Czytaj więcej
Krótki przewodnik po metodach obróbki kawy
Co dzieje się z kawą, zanim trafi ona do naszych kubków? Jak wygląda jej droga od lśniących, czerwonych owoców do zielonych ziarenek, które nadają się do wypalenia? Obróbka kawy, czyli sposób usuwania miąższu, nie zawsze przebiega tak samo. Najczęściej stosuje się jedną z trzech metod - suchą (natural), mokrą (washed) lub miodową (pulped natural/honey). Jak wygląda każda z nich?
Czytaj więcej
Jak dobrze zmielić kawę?
„Jak dobrze zmielić kawę?” to jedno z najczęściej zadawanych pytań na początku kawowej przygody. Niestety musimy Was zmartwić… odpowiedzi jest przynajmniej tyle, ile metod parzenia, bo to właśnie od sposobu przygotowania naparu przede wszystkim zależy stopień zmielenia ziaren. W tym momencie złapaliście się za głowę? Bez obaw! Jesteśmy tu po to, żeby rozwiać wszelkie kawowe wątpliwości.
Czytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w dripperze V60?
Parzenie kawy w dripperze na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane. Nie ma co się oszukiwać - trochę jest, a przynajmniej w porównaniu do przygotowywania kawy za pomocą automatycznego ekspresu lub innych bardziej popularnych metod. Jednak kiedy opanujemy podstawy, a może nawet pozwolimy sobie na parę eksperymentów, to wszystko stanie się jasne!
Czytaj więcej
Kawowa mapa świata - czym różni się kawa z Afryki od kawy z Ameryki?
Około 10-15 lat temu zaczęliśmy obserwować zjawisko, które nazywane jest dzisiaj Trzecią Falą Kawy. Ale co to właściwie jest? Ten tajemniczo brzmiący termin kryje za sobą przede wszystkim wzrost wiedzy i świadomości o kawie, coraz większą liczbę osób chcących dowiedzieć się, jak parzyć ją dobrze oraz coraz lepszy dostęp do wysokiej jakości ziaren.
Czytaj więcej
Cold brew, czyli kawa "parzona" na zimno
Cold brew już na dobre zadomowiło się w świadomości kawoszy. Jedni lubią tę metodę, inni nie, ale jedno jest pewne: zawsze nadchodzi taki dzień, kiedy marzysz o lodowatej kawie! Z ratunkiem przychodzi kilka wariacji na temat "parzenia" kawy na zimno.
Czytaj więcej
Jak zaparzyć kawę we French pressie?
French press to jedno z najbardziej popularnych, a zarazem prostych akcesoriów do zaparzenia kawy. Można go używać również do przygotowania herbaty, yerba mate i innych naparów. Zaparzanie w niej kawy jest bajecznie proste, warto pamiętać jednak o 3 ważnych rzeczach.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel