Jak zaparzyć kawę w dripperze V60?
2020-11-27
Parzenie kawy w dripperze na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane. Nie ma co się oszukiwać - trochę jest, a przynajmniej w porównaniu do przygotowywania kawy za pomocą automatycznego ekspresu lub innych bardziej popularnych metod. Jednak kiedy opanujemy podstawy, a może nawet pozwolimy sobie na parę eksperymentów, to wszystko stanie się jasne! Jakby tego było mało, okaże się, że naprawdę było warto - dobrze zaparzona kawa przelewowa to prawdziwy napój bogów! Mamy nadzieję, że nasz krótki przewodnik po parzeniu kawy w dripperze (zwanym także po prostu dripem) pomoże podnieść poziom Waszego zadowolenia z domowego naparu o przynajmniej 150%!
CZEGO POTRZEBUJEMY?
Dripper V60 i filtry odpowiedniej wielkości - a co to właściwie znaczy V60? V, bo taki kształt ma dripper, a 60, bo pod takim kątem nachylone są jego ścianki.
Ziarna - przyjmujemy, że używamy 6 g kawy na 100 ml wody.
Woda - powinna mieć ok. 90-95 ℃; możemy sprawdzić temperaturę specjalnym termometrem, jeśli takim dysponujemy, a jeżeli nie, wystarczy otworzyć czajnik na 1-2 minuty, by woda stała się odrobinę chłodniejsza.
Młynek - koniecznie żarnowy, może być ręczny lub elektryczny.
Waga kuchenna
Serwer lub kubek
PRZYGOTOWANIE I PARZENIE - KROK PO KROKU
1. Zaczynamy od zmielenia odpowiedniej ilości ziaren - kawa powinna przypominać grubszy piasek. W przypadku parzenia na raz większej ilości naparu niż 300 ml, możemy zmielić ją trochę grubiej.
2. Gotujemy wodę i przygotowujemy nasze stanowisko. Serwer lub kubek ustawiamy na wadze, na nim umieszczamy dripper. Wkładamy filtr - najpierw możemy zgiąć go na pół, dzięki czemu idealnie ułoży się w dripperze.
3. Kiedy woda się zagotuje, obficie przelewamy filtr wodą. A po co? Dzięki temu kawa nie będzie miała posmaku papieru, a przy okazji rozgrzejemy dripper, co pozytywnie wpłynie na smak naszego naparu.
4. Wylewamy wodę z kubka lub serwera (o tym zdarza się zapomnieć, a wtedy kawa jest rozwodniona i niezbyt dobra!) i wsypujemy ziarna do drippera. Zalewamy ziarna niewielką ilością wody (trzykrotnością wagi ziaren) i zostawiamy na 30 sekund. Ten bardzo ważny element, czyli preinfuzja, pozwoli kawie otworzyć się i w pełni rozwinąć swój potencjał. Następnie dolewamy po 50-70 g wody co ok. 15-20 sekund i tak aż osiągniemy pożądaną objętość naparu.
Proste, prawda? Smacznego!
CZEGO POTRZEBUJEMY?
Dripper V60 i filtry odpowiedniej wielkości - a co to właściwie znaczy V60? V, bo taki kształt ma dripper, a 60, bo pod takim kątem nachylone są jego ścianki.
Ziarna - przyjmujemy, że używamy 6 g kawy na 100 ml wody.
Woda - powinna mieć ok. 90-95 ℃; możemy sprawdzić temperaturę specjalnym termometrem, jeśli takim dysponujemy, a jeżeli nie, wystarczy otworzyć czajnik na 1-2 minuty, by woda stała się odrobinę chłodniejsza.
Młynek - koniecznie żarnowy, może być ręczny lub elektryczny.
Waga kuchenna
Serwer lub kubek
PRZYGOTOWANIE I PARZENIE - KROK PO KROKU
1. Zaczynamy od zmielenia odpowiedniej ilości ziaren - kawa powinna przypominać grubszy piasek. W przypadku parzenia na raz większej ilości naparu niż 300 ml, możemy zmielić ją trochę grubiej.
2. Gotujemy wodę i przygotowujemy nasze stanowisko. Serwer lub kubek ustawiamy na wadze, na nim umieszczamy dripper. Wkładamy filtr - najpierw możemy zgiąć go na pół, dzięki czemu idealnie ułoży się w dripperze.
3. Kiedy woda się zagotuje, obficie przelewamy filtr wodą. A po co? Dzięki temu kawa nie będzie miała posmaku papieru, a przy okazji rozgrzejemy dripper, co pozytywnie wpłynie na smak naszego naparu.
4. Wylewamy wodę z kubka lub serwera (o tym zdarza się zapomnieć, a wtedy kawa jest rozwodniona i niezbyt dobra!) i wsypujemy ziarna do drippera. Zalewamy ziarna niewielką ilością wody (trzykrotnością wagi ziaren) i zostawiamy na 30 sekund. Ten bardzo ważny element, czyli preinfuzja, pozwoli kawie otworzyć się i w pełni rozwinąć swój potencjał. Następnie dolewamy po 50-70 g wody co ok. 15-20 sekund i tak aż osiągniemy pożądaną objętość naparu.
Proste, prawda? Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020