Cold brew, czyli kawa "parzona" na zimno
Cold brew, czyli kawa „parzona” na zimno. Mamy dla Ciebie dwie wiadomości: dobrą i złą. Zła jest taka, że nie ma jednego przepisu na cold brew, dobra natomiast, że masz ogromne pole do popisu!
Oto kilka pomysłów:
Propozycja pierwsza
Grubo mieloną kawę wsyp do French pressa, zalej zimną wodą, zamieszaj, przykryj. Pozostaw na kilkanaście godzin (trochę krócej w temperaturze pokojowej lub dłużej w lodówce). Odciśnij, przelej do dzbanka. Podawaj z lodem, mlekiem lub cytryną. Uwaga, kawa lubi wyłapywać wszelkie „lodówkowe” zapachy!
Propozycja druga
Użyj Aeropressa dokładnie tak jak French pressa, czyli grubo zmieloną kawę zalej wodą i zostaw na kilkanaście godzin, a następnie odciśnij.
Propozycja trzecia
Nie masz powyższych urządzeń? Nie martw się! Zalej grubo zmieloną kawę np. słoiku, a po kilku godzinach przelej ją przez sitko!
Chcesz mieć zimną kawę tu i teraz, a nie na drugi dzień? I na to coś poradzimy!
Cold brew na szybko. Bardzo drobno mieloną kawę wsyp do Aeropressa, zalej zimną wodą (ok. 1/4 objętości) i mieszaj około minutę. Następnie, zakręć i odwróć Aeropress i wyciśnij „napar” do dzbanka. Dodaj więcej zimnej wody, lód i gotowe! Są tacy, którzy uważają, że ta metoda totalnie przebija smakowo tradycyjne cold brew.