Czy kwasowość i kwaśność w kawie to to samo? Otóż nie. Kwaśnej kawy raczej nikt nie lubi, ale taką z wyraźnie wyczuwalną kwasowością... to już zupełnie inna sprawa. Jaka więc jest różnica? Spieszymy z wyjaśnieniami.
Zastanawiasz się czasem jak wybrać najlepszą kawę? Mamy dla Ciebie ściągawkę, dzięki której bez problemu wybierzesz odpowiedni produkt dla siebie. Zastanawiasz się czasem jak wybrać najlepszą kawę? Mamy dla Ciebie ściągawkę, dzięki której bez problemu wybierzesz odpowiedni produkt dla siebie.
Kawiarka to jedno z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy. Trudno się dziwić - jest prosta w użytkowaniu, raczej nie wymaga dodatkowych narzędzi, takich jak waga czy termometr, a kawa może wyjść w niej naprawdę smaczna. Jednak żeby tak się stało (i żeby nikt przypadkiem nie ucierpiał - o tym później!), warto zastosować się do kilku podstawowych zasad, dzięki którym wyczarujemy naprawdę smaczny napój.
Co dzieje się z kawą, zanim trafi ona do naszych kubków? Jak wygląda jej droga od lśniących, czerwonych owoców do zielonych ziarenek, które nadają się do wypalenia? Obróbka kawy, czyli sposób usuwania miąższu, nie zawsze przebiega tak samo. Najczęściej stosuje się jedną z trzech metod - suchą (natural), mokrą (washed) lub miodową (pulped natural/honey). Jak wygląda każda z nich?
„Jak dobrze zmielić kawę?” to jedno z najczęściej zadawanych pytań na początku kawowej przygody. Niestety musimy Was zmartwić… odpowiedzi jest przynajmniej tyle, ile metod parzenia, bo to właśnie od sposobu przygotowania naparu przede wszystkim zależy stopień zmielenia ziaren. W tym momencie złapaliście się za głowę? Bez obaw! Jesteśmy tu po to, żeby rozwiać wszelkie kawowe wątpliwości.