Jak zaparzyć kawę we French pressie?
2020-08-13
French press, czyli inaczej praska francuska to jedno z najbardziej popularnych, a zarazem prostych akcesoriów do zaparzenia kawy. Składa się z prostego naczynia i tłoka.
Zaparzanie w niej kawy jest bajecznie proste, warto pamiętać jednak o 3 ważnych rzeczach.
1. Do zaparzenia przygotuj jasno wypaloną i grubo mieloną kawę (mniej więcej tak jak grubo ziarnisty piasek). Grube mielenie pozwoli osiągnąć klarowny napar, ponieważ French press nie jest mistrzem w odseparowywaniu fusów od zaparzonej kawy, więc przy drobnym mieleniu otrzymałbyś kawę z "błotkiem". Zmielone ziarna wsyp do French pressu. Ilość kawy dostosuj do własnych preferencji, jednak jeśli jeszcze nie wiesz czego chcesz, to spróbuj z proporcją ok. 50-70g na litr wody, czyli mniej więcej jedna czubata łyżeczka na filiżankę. Grubość mielenia to ta pierwsza ważna rzecz, im dalej w las tym kolejne będą jeszcze ważniejsze.
2. French press zalej gorącą wodą. I tu, uwaga, gorąca nie oznacza wrzątku. Wiemy, jesteśmy nudni w powtarzaniu tego za każdym razem, ale na wypadek gdybyś przeoczył tę informację wcześniej, to pamiętaj: KAWA NIE LUBI WRZĄTKU. To ta druga ważna rzecz. Nawet jeśli twoja babcia, ciotka i sąsiadka twierdzi, że lubi, to wierz nam - nie lubi. Dlaczego? To proste: w temperaturze do ok. 96°C z kawy wypłukują się te wszystkie pyszności na których nam zależy, powyżej tej temperatury do ataku przystępuję taniny, które nadadzą naparowi gorzki, nieprzyjemny smak. Testuj więc zalewanie wodą o temperaturze pomiędzy 90 a 96°C.
3. Odczekaj 3-5 minut, zamieszaj i powoli dociśnij tłok, odseparowując napar od fusów. Pamiętaj, aby zaparzoną kawę rozlać od razu do filiżanek lub przelać do innego naczynia, ponieważ pozostawiona we French pressie nadal będzie się zaparzać, aż stanie się gorzka! To ta trzecia ważna rzecz.
French press można go używać również do przygotowania herbaty, yerba mate i innych naparów, a także spieniania mleka do kawy czy czekolady. Inspiracji szukaj na naszym blogu.
Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować we French pressie cold brew, czyli kawę na zimno, również zajrzyj na naszego bloga pizcadelmundo.pl
Zaparzanie w niej kawy jest bajecznie proste, warto pamiętać jednak o 3 ważnych rzeczach.
1. Do zaparzenia przygotuj jasno wypaloną i grubo mieloną kawę (mniej więcej tak jak grubo ziarnisty piasek). Grube mielenie pozwoli osiągnąć klarowny napar, ponieważ French press nie jest mistrzem w odseparowywaniu fusów od zaparzonej kawy, więc przy drobnym mieleniu otrzymałbyś kawę z "błotkiem". Zmielone ziarna wsyp do French pressu. Ilość kawy dostosuj do własnych preferencji, jednak jeśli jeszcze nie wiesz czego chcesz, to spróbuj z proporcją ok. 50-70g na litr wody, czyli mniej więcej jedna czubata łyżeczka na filiżankę. Grubość mielenia to ta pierwsza ważna rzecz, im dalej w las tym kolejne będą jeszcze ważniejsze.
2. French press zalej gorącą wodą. I tu, uwaga, gorąca nie oznacza wrzątku. Wiemy, jesteśmy nudni w powtarzaniu tego za każdym razem, ale na wypadek gdybyś przeoczył tę informację wcześniej, to pamiętaj: KAWA NIE LUBI WRZĄTKU. To ta druga ważna rzecz. Nawet jeśli twoja babcia, ciotka i sąsiadka twierdzi, że lubi, to wierz nam - nie lubi. Dlaczego? To proste: w temperaturze do ok. 96°C z kawy wypłukują się te wszystkie pyszności na których nam zależy, powyżej tej temperatury do ataku przystępuję taniny, które nadadzą naparowi gorzki, nieprzyjemny smak. Testuj więc zalewanie wodą o temperaturze pomiędzy 90 a 96°C.
3. Odczekaj 3-5 minut, zamieszaj i powoli dociśnij tłok, odseparowując napar od fusów. Pamiętaj, aby zaparzoną kawę rozlać od razu do filiżanek lub przelać do innego naczynia, ponieważ pozostawiona we French pressie nadal będzie się zaparzać, aż stanie się gorzka! To ta trzecia ważna rzecz.
French press można go używać również do przygotowania herbaty, yerba mate i innych naparów, a także spieniania mleka do kawy czy czekolady. Inspiracji szukaj na naszym blogu.
Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować we French pressie cold brew, czyli kawę na zimno, również zajrzyj na naszego bloga pizcadelmundo.pl
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020