Kawowa mapa świata - czym różni się kawa z Afryki od kawy z Ameryki?

2020-11-12
Kawowa mapa świata - czym różni się kawa z Afryki od kawy z Ameryki?
Około 10-15 lat temu zaczęliśmy obserwować zjawisko, które nazywane jest dzisiaj Trzecią Falą Kawy. Ale co to właściwie jest? Ten tajemniczo brzmiący termin kryje za sobą przede wszystkim wzrost wiedzy i świadomości o kawie, coraz większą liczbę osób chcących dowiedzieć się, jak parzyć ją dobrze oraz coraz lepszy dostęp do wysokiej jakości ziaren. Opakowania z ziarnami z wyższej półki wyróżnia to, że znajduje się na nich naprawdę wiele informacji, które na początku naszej kawowej przygody mogą być odrobinę przytłaczające. Wysokość upraw, metoda obróbki, data palenia, kraj pochodzenia, najważniejsze nuty smakowe… Wielu osobom przy pierwszym spotkaniu z taką skarbnicą wiedzy na usta ciśnie się „Ale po co to wszystko? Przecież kawa to kawa”.

I po to tu jesteśmy! Jeśli zastanawiasz się, czym konkretnie różni się kawa z Etiopii od tej z Hondurasu i chcesz z pełną świadomością wybierać ziarna - zapraszamy do lektury naszego praktycznego przewodnika po wybranych regionach na kawowej mapie świata!

Zaobserwować możemy pewną prostą zależność - w ziarnach z Afryki dominują nuty świeżych cytrusowych owoców oraz intensywna kwasowość. Napar jest lekki, czasem wręcz herbaciany. Ziarna amerykańskie natomiast zwykle przywodzą na myśl słodką czekoladę, orzechy czy dojrzałe, czerwone owoce. Kwasowość nie jest tak wyczuwalna, napar jest mniej orzeźwiający. Kawa azjatycka zwykle jest najcięższa, ziemista, raczej pozbawiona kwasowości. Wyczujemy w niej aromaty czekolady, korzennych przypraw oraz orzechów.

A jak wygląda charakterystyka ziaren z wybranych krajów?

Etiopia
To właśnie stamtąd pochodzi kawa. Przyjęło się, że nazwa „kawa” wzięła się od etiopskiej prowincji Kaffa. Do najpopularniejszych regionów upraw należą Yirgacheffe, Sidamo, Djimmah oraz Harrar. W ziarnach z Etiopii znajdziemy aromaty rozmaitych owoców, kwiatowe nuty i dużo kwasowości. Idealna na początek przygody z kawą przelewową.

Kenia
Kenijska kawa uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. I nic dziwnego - tamtejszy klimat i gleby bardzo sprzyjają jej uprawom. Najpopularniejsze regiony upraw to Kirinyaga, Muranga oraz Nyeri. W ziarnach wyczujemy sporo kwasowości, nuty wina, owoców leśnych i cytrusowych oraz przyjemną słodycz.

Peru
Jeden z czołowych producentów kawy na świecie. Dominujące regiony upraw to Chanchamayo i Puno. Ziarna charakteryzuje słodycz i orzechowe aromaty, możemy natknąć się także na ziemiste nuty. Kwasowość jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku ziaren afrykańskich.

Honduras
Kawa jest jednym z głównych produktów eksportowych Hondurasu, a jej uprawą zajmuje się bardzo duży odsetek ludności kraju. Główne regiony upraw to Marcala, Santa Barbara czy Santa Rosa de Copan. W ziarnach można wyczuć nuty słodkich owoców, marcepanu oraz czekolady.

Indonezja
W Indonezji dużą rolę odgrywają nie tylko odmiany arabiki, ale też jej hybrydy z robustą oraz czysta robusta. Najważniejsze regiony upraw to Sumatra, Jawa oraz Sulawesi. Tamtejsze ziarna są niemal pozbawione kwasowości, napar jest raczej ciężki i ziemisty. Wyczujemy w nim gorzką czekoladę, korzenne przyprawy oraz orzechy.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel