Parzenie kawy w dripperze na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane. Nie ma co się oszukiwać - trochę jest, a przynajmniej w porównaniu do przygotowywania kawy za pomocą automatycznego ekspresu lub innych bardziej popularnych metod. Jednak kiedy opanujemy podstawy, a może nawet pozwolimy sobie na parę eksperymentów, to wszystko stanie się jasne!
Około 10-15 lat temu zaczęliśmy obserwować zjawisko, które nazywane jest dzisiaj Trzecią Falą Kawy. Ale co to właściwie jest? Ten tajemniczo brzmiący termin kryje za sobą przede wszystkim wzrost wiedzy i świadomości o kawie, coraz większą liczbę osób chcących dowiedzieć się, jak parzyć ją dobrze oraz coraz lepszy dostęp do wysokiej jakości ziaren.
Zastanawialiście się kiedyś jak rośnie kakao? No wiecie: na grządkach? w szklarniach? A może na 70 metrowych drzewach, na które wspinają się najwięksi śmiałkowie?
Cold brew już na dobre zadomowiło się w świadomości kawoszy. Jedni lubią tę metodę, inni nie, ale jedno jest pewne: zawsze nadchodzi taki dzień, kiedy marzysz o lodowatej kawie! Z ratunkiem przychodzi kilka wariacji na temat "parzenia" kawy na zimno.
French press to jedno z najbardziej popularnych, a zarazem prostych akcesoriów do zaparzenia kawy. Można go używać również do przygotowania herbaty, yerba mate i innych naparów. Zaparzanie w niej kawy jest bajecznie proste, warto pamiętać jednak o 3 ważnych rzeczach.
Sprawiedliwy Handel to partnerstwo handlowe, oparte na dialogu, przejrzystości i szacunku, które dąży do większej równości w handlu międzynarodowym.
coming soon