Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Kawiarka to jedno z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy. Trudno się dziwić - jest prosta w użytkowaniu, raczej nie wymaga dodatkowych narzędzi, takich jak waga czy termometr, a kawa może wyjść w niej naprawdę smaczna. Jednak żeby tak się stało (i żeby nikt przypadkiem nie ucierpiał - o tym później!), warto wziąć sobie do serca kilka podstawowych zasad, dzięki którym wyczarujemy naprawdę smaczny napój.
Zaczynając od kluczowych kwestii - jaką kawę wybrać do kawiarki i jak dobrze ją zmielić? Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się ziarna średnio lub ciemno palone. Przemiał powinien być trochę grubszy niż do klasycznego espresso, ale dużo drobniejszy niż do dripa. To ważne, bo jeśli ziarna zmielimy zbyt grubo, woda za szybko przez nie przepłynie i kawa nie zdąży się właściwie zaparzyć. Taki napar w smaku prawdopodobnie byłby wodnisty i bez wyrazu, a to raczej nie jest nasz wymarzony efekt.
Jednak nie tylko dobra kawa ma znaczenie! Warto pamiętać, że bardzo istotny jest też wybór dobrej jakości kawiarki. Jeśli wybierzemy najtańszy sprzęt, pochodzący z wątpliwego źródła, może się zrobić nawet trochę niebezpiecznie - w kawiarkach słabej jakości wzrasta szansa, że zaworek bezpieczeństwa nie wytrzyma i wystrzeli podczas parzenia. Poza tym, z użyciem porządnej, trochę droższej kawiarki, zrobimy po prostu więcej kaw i nie będzie trzeba tak szybko wymieniać jej na nową - okazuje się więc, że może być to bardziej opłacalna opcja niż zakup kawiarki w pozornie okazyjnej cenie.
Znamy już podstawy, więc czas przejść do sedna. Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Oto nasz krótki poradnik krok po kroku.
1. Zaczynamy od zmielenia ziaren
2. Do dolnej części kawiarki wlewamy gorącą wodę. Temperatura ma tutaj znaczenie! Wlewając gorącą wodę, skracamy czas kontaktu wody z ziarnami, dzięki czemu kawa nie będzie gorzka i nieprzyjemna w smaku. Pamiętamy, żeby wlać wodę do poziomu poniżej zaworka bezpieczeństwa.
3. Na dolnej części kawiarki umieszczamy sitko i wsypujemy do niego kawę. Ważne jest, żeby wsypać jej do pełna lub ewentualnie użyć specjalnego wypełniacza.
4. Zakręcamy kawiarkę i stawiamy na gazie.
5. Parzymy kawę do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne syczenie, zdejmujemy kawiarkę z gazu i szybko schładzamy dolną część za pomocą mokrej ściereczki lub wkładając ją pod zimną wodę.
6. Dokładnie myjemy kawiarkę. Warto wyczyścić też uszczelkę i metalowy filtr, które znajdziemy na spodzie górnej części urządzenia.