Kawa Koka 250g maleKoka

Kawa ziarnista

Zastosowanie: metody przelewowe i alternatywne: ekspres przelewowy, dripp, aero-press, french-press, chemex, syfon

parzenie pangoa mazamari

Charakterystyka sensoryczna: smaki i aromaty owocowo-cytrusowe (z wybijającą się limonką, brzoskwinią i mandarynką). Wyczuwalne kwiatowe aromaty z delikatnym zapachem jaśminu.

Palenie: jasne (215ºC: city roasting)

palenie gondar pangoa

Kraj pochodzenia: Etiopia (spółdzielnia Oromia Coffee Farmers)

Gatunek: arabika 100% (Sidamo)

Charakterystyka upraw: ekologiczne, różnorodny mikroklimat górski

certyfikacja ekologiczna: certyfikat rolnictwa ekologicznego UE

masa netto: 250g

Kawa pochodzi z certyfikowanej spółdzielni Fairtrade.

certyfikacja Fair Trade: Fair for Life (IMO)

Koka to najwyższej klasy kawa mielona stworzona ze zmielenia jej odpowiednika (Gondar). Jasne palenie kawy sprawia, że jej walory smakowe będą szczególnie dobrze wyczuwalne dzięki zastosowaniu alternatywnych i przelewowych metod parzenia. Dlatego też szczególnie polecamy zaparzanie jej przy wykorzystaniu dripperów, chemexów czy aero-pressu. Dobrze sprawdzi się też w ekspresie przelewowym.

Kawa pochodzi ze związku etiopskich spółdzielni Fair Trade - Oromia Coffee Farmers Union (FLO ID: 897). Powstała ona w 1999 i skupia dziś ponad 100 spółdzielni (100 tys. drobnych rolników). Do tej pory związek bardzo się rozwinął, a spółdzielnie z premii Fairtrade wybudowały kilkanaście szkół, wiele ujęć wody, poczyniły inwestycje związane z ochroną zdrowia i środowiska.

Kawa Koka palona jest w jednej z najlepszych polskich palarni w niewielkich, zawsze dopieszczonych partiach, nieprzekraczających 14 kg, a data palenia zawsze określona jest na opakowaniu. Dzięki zastosowaniu tego mechanizmu, świeża kawa może szybko trafić nie tylko do kawiarni, lecz również do klienta indywidualnego.

Odpowiednikiem kawy Koka w postaci kawy ziarnistej jest Gondar.

Nazwa "Koka" pochodzi od jeziora położonego w Etiopii w pobliżu obszarów upraw kawy.

Kod EAN: 250g - 5902768072044

Facebook Pizca del Mundo