Pizca del mundo Oconal 250g

oconal

Kawa ziarnista

Zastosowanie: metody tradycyjne i alternatywne: kawa po turecku (zalewajka), ekspres ciśnieniowy, tygielek, aero-press, kawiarka

parzenie abijata oconal

Charakterystyka sensoryczna: uwypuklone są aromaty orzechów ziemnych i pralin. W smaku wyczuwalna jest słodycz miodu oraz posmaki gorzkiej czekolady, karmelu i cynamonu. Cechuje ją łagodna i zbalansowana kwasowość.

Palenie: średnie (227ºC: city+/full city roasting)

palenie oconal

Kraj pochodzenia: Peru, region Chanchamayo

Pizca del mundo Oconal 1kgGatunek: arabika 100%

Charakterystyka upraw: wysokość 1000-1600 m. n.p.m., uprawy zacienione, ekologiczne

certyfikacja ekologiczna: certyfikat rolnictwa ekologicznego UE

masa netto: 250g, 1kg

Kawa pochodzi z certyfikowanej spółdzielni Fairtrade.

Oconal to najwyższej jakości kawa ziarnista. Średnie palenie uwypukla naturalną słodycz i sprawia, że kawa jest bardzo uniwersalna, zadowalając zarówno zwolenników jasnych kaw o aromatach owocowych i kwiatowych, jak i tych, którzy cenią smaki ciemniejsze, charakterystyczne dla mocniej wypalonych kaw.

Zielone ziarno pochodzi od Gerardo Cordova Bravo który jest rolnikiem specjalizującym się w uprawie kawy i członkiem Eco-Vrae, spółdzielni Fair Trade, z okolic środkowego Peru słynących ze znakomitych kaw. Uprawiana jest na wysokości 1000-1600 m. n.p.m. i pochodzi wyłącznie z organicznych upraw, gdzie krzewy kawowe rosną w cieniu drzew.

Kawa Oconal palona jest w jednej z najlepszych polskich palarni w niewielkich, zawsze dopieszczonych partiach, nieprzekraczających 14 kg, a data palenia zawsze określona jest na opakowaniu. Dzięki zastosowaniu tego mechanizmu, świeża kawa może szybko trafić nie tylko do kawiarni, lecz również do klienta indywidualnego.

Kawa Oconal posiada swój odpowiednik w postaci kawy mielonej Villa Rica

Nazwa kawy pochodzi od pięknego, średniej wielkości jeziora położonego na obszarze, z którego pochodzą ziarna.

Kody EAN: 250g - 5902768072747; 1kg- 5902768072754

Facebook Pizca del Mundo