co warto wiedziec o kawie

Czy wiesz, że w polskich sklepach dostępne są zwykle największe marki kawowe oferujące masowej produkcji towary? Kawę dobrej jakości i świeżo paloną można dostać jedynie w palarniach, specjalistycznych sklepach lub dobrych kawiarniach. Pizca del Mundo zapewnia rozwiązanie, które sprawia, że najlepszą kawę możesz kupić do zaparzania w domu.

 

Gatunki kawy

Czy wiesz że: istnieją dwa gatunki kawy – arabika i robusta. Arabika jest delikatniejsza, ma więcej wyczuwalnych różnorodnych smaków, jest bardziej wymagająca i tym samym droższa. Robusta jest kwaśna, ma więcej kofeiny, jest niższej jakości i znacznie tańsza od arabiki. Dodanie robusty do mieszanki kawy to zatem najprostszy sposób na obniżenie jej ceny. Robusta zazwyczaj obniża jakość kawy, choć jest ważnym składnikiem tradycyjnej włoskiej kawy i dobrze pasuje do kawy rozpuszczalnej. Jeśli nie ma informacji na opakowaniu co jest w środku, najpewniej jest to robusta lub mieszanka arabiki z robustą.

 

Pochodzenie

Czy wiesz że: kawa ma swoje korzenie w Etiopii, a dziś uprawiana jest w wielu miejscach na świecie. Doskonałej jakości arabika pochodzi w dużej mierze z Ameryki Łacińskiej. Jednak drugim pod względem wielkości producentem kawy na świecie jest Wietnam, zalewający kawowy rynek niskiej jakości tanią robustą. Czy widziałeś kiedykolwiek opakowanie kawy z informacją, że pochodzi z Wietnamu? Nie, ponieważ ziarna te są zwykle w kawach, na opakowaniach których nie ma w ogóle informacji o kraju pochodzenia.

Poniższa mapa pokazuje miejsca upraw kawy (żółty - arabika, ciemno zielony - robusta, jasno zielony - arabika i robusta).

zasieg kawy

mapa za: wikipedia

Sposób palenia

Czy wiesz że: ogromne znaczenie dla smaku kawy ma sposób jej wypalania. W masowych palarniach nie ma możliwości, aby ziarna były wypalone równomiernie – część będzie niedopalona, część przepalona. Dodatkowo w najtańszych kawach wypala się wszystko – łącznie z uszkodzonymi, nadpsutymi ziarnami lub w skrajnych przypadkach dodatkami w postaci fasoli czy grochu. Również mocnym paleniem tuszuje się niską jakość lub dużą zawartość robusty, ponieważ kwaśna, mocno palona kawa staje się mniej kwaśna. Mocne palenie zabija smaki, zarówno te złe, jak i te dobre. Najlepsze palenie gwarantują małe palarnie.

 

Świeżość

Czy wiesz że: najlepsze właściwości kawa zachowuje do 3 miesięcy od palenia i nie dalej jak 2 lata po zbiorach. Tymczasem jeszcze zielona kawa po wysuszeniu jest często przechowywana latami, czasem do palarni trafia nawet po 3-4 latach. Po wypaleniu pakowana jest w woreczki i sprzedawana nawet z 2-letnim terminem przydatności. Jeśli więc kupisz kawę, która ma do końca terminu jeszcze pół roku i nie ma na opakowaniu informacji o dacie palenia, oznacza to zwykle, że była palona półtora roku wcześniej!

 

Zrównoważona produkcja

Czy wiesz że: różnica w jakości pomiędzy kawami za 15 zł i za 30 zł na sklepowej półce często jest niewielka, ponieważ główny koszt końcowego produktu to marketing, reklama i marka. Wydając dużo często wcale nie kupujesz jakości i nie wspierasz pierwotnych producentów, płacisz za reklamy telewizyjne, billboardy i kampanie PR-owe. Nikt nie informuje cię jaka część w cenie kawy przypada na samą kawę. „Droga” kawa nie znaczy więc „dobra”, jednak tania kawa zawsze oznacza niższą jakość, a często również nierówne relacje handlowe.

 

Polski rynek kawy

Czy wiesz że: polski rynek kawowy jest dość nietypowy w skali europejskiej. Polacy piją dużo kawy, w ciągu ostatnich 10 lat spożycie kawy wzrosło o 80%. Ciągle jednak statystycznie jest to kawa bardzo niskiej jakości, a na polski rynek wysyłane są ziarna, które nie sprzedałyby się w Niemczech czy we Włoszech. Wystarczy je wypalić tak, aby nie było czuć złożonych smaków samej kawy...

 

Kto kawę uprawia?

Czy wiesz że: kawę produkowana jest na wielkich plantacjach lub przez małych producentów, często zrzeszonych w spółdzielniach rolnych. Dla wielu z nich kawa to jedyne źródło utrzymania. Gdy dochodzi do spadku cen na światowych rynkach, przychody mogą nie wystarczać nawet na pokrycie kosztów produkcji kawy, nie wspominając o posłaniu dzieci do szkół, zakupie żywności czy innych podstawowych produktów. Mali producenci nie mają możliwości negocjowania cen kawy, które są narzucane przez rynek międzynarodowy i wielkie korporacje spożywcze.

 

Kto kawę sprzedaje?

Czy wiesz że: zdecydowana większość kawy na świecie importowana i sprzedawana jest przez olbrzymie korporacje międzynarodowe. Kupując od nich kawę, bezpośrednio wspierasz ich działalność i wzmacniasz pozycję na rynku. Osłabia to jednocześnie sytuację znacznie mniejszych graczy, stawiających na jakość i etykę w handlu, a nie ilość.

 

dlaczego warto sprobowac naszej kawy

Ponieważ dbamy o jakość:

wypalamy wyłącznie najlepszej jakości 100% arabikę,

sprowadzamy kawowe ziarna z najlepszych regionów upraw w Ameryce Łacińskiej i Afryce,

wypalamy naszą kawę w jednej z najlepszych polskich palarni, w maleńkich partiach po 14 kg, a po wypaleniu ziarna są ręcznie sprawdzane pod kątem odpowiedniego poziomu palenia,

zawsze zaznaczamy na opakowaniu datę palenia kawy, używamy ziaren z tegorocznych lub maksymalnie zeszłorocznych zbiorów (jeśli w tym roku zbiorów jeszcze nie było).

Ponieważ dbamy o środowisko:

używamy wyłącznie ziaren kawy z ekologicznych upraw, często uprawianej w cieniu drzew, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Ponieważ jesteśmy transparentni:

kupujemy kawę od małych producentów zawsze zgodnie z zasadami Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade). W miarę możliwości odwiedzamy naszych producentów i ich plantacje,

jesteśmy w stanie dokładnie Ci powiedzieć na co jest przeznaczana każda wydana przez Ciebie złotówka.

Ponieważ jesteśmy stąd:

jesteśmy niewielką polską firmą rodzinną zlokalizowaną w Obornikach Śląskich, wydane przez Ciebie pieniądze trafią do naszej kieszeni, ale też do kieszeni lokalnej drukarni, czy do lokalnego zakładu produkującego opakowania na nasze produkty. Dalej powędrują więc do lokalnej piekarni, warzywniaka czy punktu usługowego. Kupując lokalnie  wspierasz lokalną przedsiębiorczość!

 

Ulotka o kawie do pobrania

Facebook Pizca del Mundo